Translate

Asus ZenFone AR

Virtuelna realnosti je jedna od multimedijalnih tehnologija koja je u stalnoj ekspanziji. Industrija zabave nudi platformu koju je moguće realizovati sa komponentama iz različitih cenovnih kategorija. Dostupne su najjednostavnije VR naočare sa optikom u kojima se postavlja telefon kao i one sa malim ekranima sa senzorima i ručnim kontrolerima.
Ideja da se VR primeni i na mobilnim telefonima nije nova, pa iz Asusa stiže model ZenFone AR.
U Asus-u suvereno kažu da ZenFone AR predstavlja sledeću generaciju pametnih telefona sa značajanim napretkom u mobilnoj virtuelnoj (VR) i povećanoj (AR) realnosti. Dok virtuelna realnost gledaocu prikazuje svet u kome se fizički ne nalazi, povećana realnost (augmented reality - AR) na postojeći realan prikaz dodaje virtuelne elemente.
Aaugmented reality (AR) - povećana realnost
Primer AR-a su aplikacije koje na trenutni prikaz objekta, koja kamera prikazuje, "lepe" dodatne elemente.
Asus ZenFone AR podržava Google Tango platformu za prikaz koja koristi senzore i softver za vizuelizaciju a kojoj je potrebna precizna kamera i brzi hardver. ZenFone AR ima sistem od tri kamere (ASUS TriCam™) koji se sastoji od glavne, rezolucije 23MP (sa ASUS TriTech autofokusom i Sony IMX318 senzorom) i dve koje detektuju pokrete i dubinu prikaza. Pored tri kamere ZenFone AR je zadržao dimenzije telefona (158.67 x77.7x4.6mm), pa zaslužuje epitet "najtanjeg i najlakšeg uređaja sa podrškom za Google Tango tehnologiju". Brzinu obezbeđuje četvorojezgarni Qualcomm® Snapdragon™ 821 procesor na 2.35Ghz (sa Vapor Cooling hlađenjem), Adreno™ 530 grafika, čak 8GB radne i 256GB UFS 2.0 memorije za skladištenje podataka.
Virtual reality (VR) - virtuelne realnosti
Najčešća uloga mobilnog telefona u virtuelnoj realnosti je kao uređaj za prikaz u okviru naočara-postolja. Google i ovde nudi svoje rešenje - Daydream View naočare. ZenFone AR podržava Daydream View pri čemu se izdvaja 5.7-inčnim WQHD Super AMOLED ekranom rezolucije 1440 x 2560 piksela. Super AMOLED tehnologija sa prikazom "duboke" crne boje i visokim kontrastom omogućava veći kvalitet slike i 3D efekata.
Zvuk je značajna komponenta AR i VR doživljaja pa je ovde primenjena Asus-ova SonicMaster 3.0 technologija sa petomagnetnim zvučnicima, NXP pojačanjem, HRA kompatibilnošću (High-Resolution Audio 24-bit/192kHz) i DTS slušalicama (virtuelni 7.1-kanalni surround).
Nemoguće je zaobići detaljni opis kamere koja Asus ZenFone AR može pretvoriti u rezervni (za svaku priliku) fotoaparat profesionalaca.
  Pored već pomenutog Sony IMX318 senzora i Asus-ovog TriTech autofokusa (brzine 0.03 sekundi) tu je i četvoroosna stabilizacija, čuvanje slika u RAW formatu, manuelno podešavanje kontrola (balans belog, ekspozicija, ISO osetljivost, brzina zatvarača, fokus) i snimanje videa u 4K UHD rezoluciji. Tu je i "Super Resolution" mod beleženja interpoliranih fotografija rezolucijom od 92MP (od izvorne 23MP) što će profesionalci zaobići a Asus istaći u propagandnom materijalu.Treba spomenuti da telefon ima i 802.11a/b/g/n/ac povezivost sa 2x2 MIMO antenicama, prednju kameru (8MP, f/2.0, ugao 85˚, dual-LED blic) i neizmenjljivu bateriju kapaciteta 3300mAh. Android OS verzije 7.0 (Nougat) radi sa ASUS Zen 3.0 korisničkim okruženjem. Asus ZenFone AR se u prodaji očekuje tokom januara sa još uvek nepoznatom cenom.