Translate

Maxell Portable Wireless Hard Drive

Mobilni telefoni i tablični računari sa sve većim ekranima obavljaju brojne funkcije desktop računara. Aktivnosti poput pregleda WEB strana i društvenih mreža, on-line komunikacija e-mail porukama ili VOIP aplikacijama (Viber, Skype...) najveću funkcionalnost ostvaruju zahvaljujući mobilnosti. Zbog te karakteristike mobilni telefoni i tablični računari imaju ograničenje u veličini i težini što uslovljava kapacitet memorije za skladištenje fajlova.

Za tanke čipove radne memorije ima prostora, dok su za proširenje memorije za fajlove predviđene mini SD kartice. U slučajevima kada je potreban veći kapacitet, prenosni hard disk se može povezati sa mobilnim uređajima USB kablom. Elegantnije rešenje je prenosni hard disk kome se pristupa bežično i koji ima svoju energetsku autonomiju - bateriju.
Jedan od funkcionalnih modela dostupnih na našem tržištu Maxell Portable Wireless Hard Drive (koji je ustupio Gamebox iz Niša) tema je ovog teksta. Reč je o uređaju dimenzija 127x92.4x20.9mm, težine 190g, sa hard diskom kapaciteta 500GB, USB 3.0 Micro-B konektorom, Wi-Fi 802.11b/g/n konekcijom i baterijom od 2800mAh. U pakovanju osim prenosnog hard diska sa uputstvom dolazi USB kabl za povezivanje sa računarom. Prilikom prvog korišćenja potrebno je puniti bateriju četiri sata što se može obaviti na dva načina - povezivanjem priloženim kablom sa računarom ili punjačem 5V/2A (koji se ne isporučuje uz uređaj).
Na bočnoj strani je dugme za uključivanje i isključivanje hard diska a na vrhu su tri diodice koje pokazuju trenutne ativnosti. Uređaj se koristi na dva načina - PC-om kada se fajlovi prenose žičanom USB konekcijom (tada se i dopunjuje baterija) i bežično, Wi-Fi konekcijom za šta su predviđene odgovarajuće aplikacije za Android (verzije od 2.3) i iOS (verzije od 5.0).
Nakon preuzimanja i instaliranja (ne i pokretanja) AirStream aplikacije potrebno je povezati se na pristupnu tačku prenosnog hard diska na uobičajan način - Wi-Fi pretragom, konektovanjem na SID MAX-Stream i unosom početne šifre 12345678. Sledi pokretanje AirStream aplikacije koja će pokazati sadržaj diska. Na disku su direktorijumi Music, Photos, Videos i Documents namenjeni različitim formatima fajlova. Podrazumeva se da je moguće kreirati direktorijume a fajlove smeštati po nahođenju.
U meniju Settings (ID: admin, password: admin) podešava se Wi-Fi mreža (ime pristupne tačke, kanal i šifra), pristup Internetu, ušteda energije (nakon kog perioda neaktivnosti će se ugasiti disk) i šifra za administraciju. Pristup Internetu je korisna opcija koja će hard disk konektovati na Wi-Fi mrežu sa Internetom i preneti ga na uređaj (u Maxell-u ovaj mod nazivaju "Internet bridge"). Bez ove opcije, telefon ili tablet bi bili konektovani samo na Wi-Fi hard diska ali ne i na kućnu mrežu sa Internetom. Aplikacijom je moguće preuzimati fajlove na telefon/tablet ili ih direktno otvarati pri čemu postoji ograničenje u podržanim formatima. Slike i pesme se mogu pokretati direktno dok je neke video formate, poput FLV, pre emitovanja potrebno preuzeti na memoriju telefona. Na računaru (laptopu) sa Windows 7 OS-om koji je bežično povezan na hard disk, sadržaju se pristupa Windows media plejerom preko ikonice media device. Tada je podešavanjima hard diska moguće pristupiti preko Internet brouzera na adresi http://192.168.99.1.
Maxell Portable Wireless Hard Drive je interesantan uređaj na čiju se proceduru prenosa fajlova lako navići. Autonomija ugrađene baterije, prilikom intenzivnog korišćenja, je četiri sata. Kao "klasičan" prenosni hard disk USB 3.0 konekcijom postiže brzine do 120MB/s (čitanje) i 119MB/s (upis) kod većih fajlova, a do 120MB/s (čitanje) i 72MB/s (upis) kod više malih fajlova. Brzina prenosa bežičnom konekcijom ograničena je N-Lite verzijom 802.11b/g/n interfejsa. U Maxell-u kažu da do pet konektovanih korisnika (telefona/tableta) u istom trenutku može koristiti sadržaj na disku a u praksi video fajl neće seckati prilikom direktne reprodukcije samo ukoliko se gleda na jednom uređaju.

Uređaj ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar