Translate

Edimax EW-7722UTn V2 - USB Wi-Fi adapter

Wi-Fi USB adapter je elegano rešenje za ugradnju (ili nadgradnju) bežičnog interfejsa na laptop ili desktop računaru. U skladu sa današnjim brzinama poželjno je da USB Wi-Fi adpter podržava konekciju na 300Mb/s, odnosno MIMO tehnologiju sa dva prostorna toka (2T2R). Jedan od modela bez spoljnih antena (što umanjuje domet ali ne narušava estetiku) je Edimax EW-7722UTn V2 koji je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Uz adapter se u kutiji nalaze i disk sa drajverima, uputstvo i mali produžni USB kabl. Dimenzije su 35.8 x 17.8 x 9.1 mm a adapter iz USB porta viri 24 mm. Sa donje strane je dugmence za uspostavljanje WPS konekcije a ispod gornje strane je plava dioda koja svetli tokom aktivnosti adaptera. Ugrađeni Realtek-ov čip RTL8192EU podržava 802.11bgn standard i 802.11n MIMO. Edimax EW-7722UTn V2 nema svoju aplikaciju pa se u Windows-u, nakon instalacije drajvera, njime upravlja na uobičajan način.
U testu sa LiteN ruterom kome je teoretska maksimalna brzina prenosa 150Mb/s, na razdaljini od dva metra bez prepreke, uspostavljena je veza na 150Mb/s a realna nije prelazila 36Mb/s. U testu sa TP-Link TL-WR841N ruterom, koji ima 2T2R MIMO mogućnosti, uspostavljena je veza na brzini 300Mb/s. Na razdaljini od dva metra bez prepreke postignuta je realna brzina između 94Mb/s i 100Mb/s što je i ograničenje ugrađenog LAN interfejsa na ruteru. Na razdaljini od četiri metra sa preprekom jednog zida realna brzina nije prelazila 28Mb/s. Antene na štampanoj ploči, u ovom slučaju, ne mogu da se izbore za većom preprekom. Sa dual bend modem-ruterom CBN ch6541e (koji ima gigabitne LAN portove) uspostavljena je konekcija na brzini od 300Mb/s a najveća postignuta je iznosila 127Mb/s. Nedostatak sopstvene aplikacije može biti prepreka za korišćenje dodatnih opcija poput funkcije AP (access point) koja se onda mora aktivirati komplikovanijom procedurom u Windows-u 7.
EW-7722UTn V2 postiže zadovoljavajuću brzinu kada se koristi u prostoriji u kojoj je ruter a može biti simpatičan izbor ukoliko je estetika (male dimenzije i belo kućište) odlučujući kriterijum.
Adapter je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar