Translate

TP-Link Archer C20i

Najnoviji bežični ruteri sa podrškom za aktuelne, brže verzijante 802.11 standarda, koji imaju USB portove i naprednu kontrolu protoka koštaju nekoliko desetina hiljada dinara. Izbor rutera iz srednjeg cenovnog ranga nije nimalo lak zadatak jer treba pronaći onaj u kome su pimenjene tražene opcije.

TP-Link Archer C20i, koga je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, je dual bend ruter sa podrškom za 802.11AC bežični standard uz nekoliko korisnih opcija. Moderan dizajn, male dimenzije (113 x 60 x 171mm) i diskretne plave diode učiniće ga poželjnim u kućnom enterijeru. Na zadnjoj strani su konektor za napajanje, WAN i četiri LAN konektora.
Na desnoj strani su USB port, dugmad za uspostavljanje WPS konekcije, isključivanje bežičnih interfejsa i uključivanje uređaja. Dva bežična čipa (MediaTek MT7610E i MT7620) uz tri interne antene omogućavaju rad u 2,4GHz i 5GHz opsezima. Oznaka AC750 dobijena je sabiranjem teoretskih brzina (300Mb/s na 2.4GHz i 433Mb/s na 5GHz) što uz 100 megabitne LAN konektore pokazuje da gigabitne brzine nisu bile cilj proizvođača kod ovog modela. Podrazumeva se da je sama podrška za 802.11AC napredak u odnosu na 802.11b/g/n rutere ali je glavna dobit rad u manje opterećenom 5GHz opsegu.
Zauzetost 2.4 GHz i 5 Ghz spektra
WEB interfejs je prepoznatljiv TP-Link-ov prethodne generacije. Na levoj strani je meni a na desnoj opis odabrane funkcije. Opcija koja prati aktuelne trendove je kontrola rutera aplikacijom za mobilne uređaje (Android i iOS) TP-Link Tether koja je dostupna na Google Play-u i App Store-u.
Podela USB sadržaja omogućava pristup štampaču ili fajlovima na povezanoj memoriji. Fajlovima se u mreži pristupa FTP klijentom ili preko jednostavnijeg Media servera. Nakon povezivanja memorijske fleške potrebno je pokrenuti server u meniju USB Settings/Storage Sharing. U meniju USB Settings/Media Server Settings treba omogućiti server, dati mu ime i podeliti folder sa fleške (Add New Folder). Nakon toga sadržaju se računarom pristupa preko media plejera kao media uređaju u mrežnoj grupi (Network/Media Devices). Tako podeljenom folderu se može pristupiti i sa multimedijalnog set-top boksa (na primer Kodi-jem) kao UPnP uređaju. Fajlovi se mogu podeliti i FTP serverom u lokalnoj mreži a može im se pristupati i Internetom sa bilo koje lokacije.
Korisna opcija je mreža za goste "Guest Network" gde je moguće kreirati dodatnu bežičnu SID identifikaciju sa posebnom pristupnom šifrom i ograničenjem protoka. Klijentima koji se konektuju na "Guest Network" može se onemogućiti pristup drugim uređajima u mreži.
TP-Link Archer C20i ne treba posmatrati samo kroz činjenicu da je jedan od najjeftinijih 802.11AC modela na našem tržištu već i kroz korisne opcije (USB interfejs, kontrola brzine protoka i mreža za goste) koje sasvim zadovoljavajuće funkcionišu.

Nema komentara:

Objavi komentar