Translate

Eksterni Wi-Fi adapter TP-Link TL-WN822N

PC računari (za razliku od lap-topova) ne dolaze sa ugrađenim Wi-Fi adapterom. Ukoliko postoji potreba da se umesto kablova koristi bežično povezivanje na ruter, potrebno je instalirati Wi-Fi adapter. Na ovom blogu je već pisano da je najefikasnije (po pitanju brzine) korišćenje PCI ili PCI-e kartice koja se ubada u odgovarajući slot na matičnoj ploči računara. U slučajevima kada ne želimo da otvarama kućište postoji "elegantnija" opcija korišćenja spoljnog USB adaptera.
Ova opcija je rešenje i za lap-top računare sa ugrađeni sporim adapterom koji bi isključili i koristili dodatni spoljni. Tri osnovne forme u kojima se mogu naći USB adapteri su minijaturne verzije (bez spoljnih antena), oblik veće memorijske fleške sa ušrafljenom antenom i malo kućište (sa antenama) koje se kablom povezuje na USB konektor. Ovo poslednje rešenje je zgodno i zbog većeg prostora za antene kao i mogućnosti da se u zavisnosti od veličine kabla, može pomerati u potrazi za boljim signalom. U skladu sa današnjim brzinama Interneta i rutera koje korisnicima dodeljuju kabl operatori, poželjno je da adapter ima podršku za 2T2R (MIMO) prenos minimalne teoretske brzine 300Mb/s. Korišćenje 2.4GHz opsega je još uvek upotrebljivo rešenje s' obzirom da su 802.11 AC ruteri još uvek retkost u domaćem okruženju.

TP-Link TL-WN822N, koga je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, dimenzija je svega 90 x 68 x 16.8mm. Stilizovano kućište na bokovima ima dve antenice koje se rasklapaju i postavljaju u uspravni položaj. Na kućištu se nalazi mini USB konektor u koji se ubada kabl dužine 1,5m čiji se drugi kraj povezuje sa USB portom PC računara. Odmah iznad mini USB konektora nalaze se zelena dioda koja svetli u ritmu prenosa podataka i dugme za uspostavljanje WPS konekcije. Čip u klijent uređaju je Realtek RTL8192EU a antenice su jačine po 3dBi. Prva i druga verzija adaptera su imale Atheros čip, a treća i ova aktuelna četvrta Realtek.
Instalacija na računare sa Windows OS-om je krajnje jednostavna. Nakon povezivanja potrebno je pokrenuti fajl "Setup.exe" sa CD-a koji će instalirati drajvere i aplikaciju za upravljanje konekcijom. U donjoj liniji na desktop prozoru pojaviće se ikona aplikacije za upravljanje u kojoj treba skenirati dostupne mreže, odabrati svoju i uneti šifru.
Već prilikom skeniranja primećuje se veći broj dostupnih signala u odnosu na minijaturne USB adaptere, što se logično pripisuje prisustvu antena.
U zavisnosti od podešavanja rutera (širine kanala 20/40MHz i "11 n only" mod) moguće je uspostaviti konekciju do maksimalnih 300Mb/s. Sama realna brzina protoka je kao i u dosadašnjim testiranim karticama manja. Sa dual bend modem-ruterom CBN ch6541e (koji ima gigabitne LAN konektore i 2T2R bežični čip) uspostavljena je konekcija na brzini od 300Mb/s.
Na udaljenost između rutera i adaptera od dva metra sa preprekom prosečnog stambenog zida najveća postignuta brzina iznosila je 115Mb/s.
Situacija se naravno menja sa povećanjem razdaljine i broja zidova pa na 10 metara, sa preprekama od tri zida (dva montažna i jedan solidan) maksimalna brzina nije prelazila 27Mb/s. Subjektivno mišljenje je da je ovo sasvim zadovoljavajući rezultat.
Na pratećem CD-u se nalaze i drajveri za Mac OS a na TP-Link-ovom sajtu i za Linux.
Prednost TP-Link TL-WN822N USB kartice prilikom traženja jačeg signala je svakako mogućnost pomeranja. Pokretljivost je ograničena dužinom kabla a moguće je podešavati ugao antena u odnosu na podnožje ili u krug sa celim uređajem.

Nema komentara:

Objavi komentar